Blaty kuchenne kamienne – czy warto? Jak dokonać najlepszego wyboru?
Blaty kamienne kojarzą się z wysoką jakością, solidnością i wytrzymałością. Nic więc dziwnego w tym, że coraz więcej osób rozważa ich wybór do nowej kuchni. W tym miejscu zaczynają się jednak najczęściej schody, a głównym problemem okazuje się wybór najlepszego surowca – blaty kuchenne kamienne mogą być bowiem wykonane z bardzo różnych materiałów, o zróżnicowanych właściwościach użytkowych. W tym artykule podpowiemy, jakie kamienie najlepiej sprawdzą się w kuchni, a których z nich lepiej unikać.
Blaty kuchenne kamienne. Kamienie naturalne i ich właściwości
Blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Do najpopularniejszych w ostatnich latach należą kamień, laminat oraz spiek. Osoby, które chcą, aby ich kuchnia prezentowała się pięknie i była stworzona na bazie wysokiej jakości, naturalnych materiałów, najchętniej sięgają natomiast po kamień naturalny. Do wyboru mają kilka jego gatunków – m. in. granit, kwarcyt naturalny, a także marmur.
Najpopularniejszym i najczęściej wybieranym kamieniem do kuchni jest granit. Jest to optymalne rozwiązanie, gdyż blaty kuchenne kamienne z granitu są wytrzymałe, solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, a także kwasy. Są przy tym łatwe i stosunkowo mało wymagające w pielęgnacji. Granit szczególnie pięknie i spójnie prezentuje się w kuchniach urządzonych w klasycznym stylu.
Do bardziej nowoczesnego pomieszczenia warto natomiast wybrać kwarcyt naturalny. Jest to kamień, który przepięknie prezentuje się w punktowym oświetleniu LED-owym, dzięki połyskującym drobinkom przypominającym brokat. Kwarcyt naturalny jest przy tym świetną alternatywą dla marmuru, którego eksperci nie zalecają umieszczać w kuchni. Blaty kuchenne kamienne z kwarcytu są trwałe, odporne na zarysowania i działanie kwasów, a także wysokie temperatury, co czyni z nich równie dobry wybór do kuchni co blaty granitowe.
Konglomerat kwarcowy – udane połączenie natury z technologią
Bardzo ciekawym i wartym uwagi rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób, których kuchnia ma być utrzymana w nowoczesnej stylistyce, są blaty kuchenne kamienne z konglomeratu kwarcowego. Po pojęciem tym kryje się nowoczesny, wytwarzany przez człowieka materiał, którego skład jest jednak w 95% naturalny – składa się bowiem głównie z piasku kwarcowego, który zespala ze sobą żywica.
Blaty z konglomeratu kwarcowego na tle innych kamieni naturalnych wyróżniają się przede wszystkim idealną powtarzalnością surowca, co jest cechą szczególnie pożądaną w nowoczesnych wnętrzach. Są przy tym bardzo trwałe, solidne i wytrzymałe, co gwarantuje ich bezproblemowe użytkowanie przez wiele lat. Dzięki posiadanym w swoim składzie jonom srebra, konglomerat kwarcowy, podobnie jak granit, posiada także cenne właściwości antybakteryjne.
Decydując się na umieszczenie w kuchni tego nowoczesnego kamiennego rozwiązania, warto jednak pamiętać o jego niższej, w porównaniu do granitu i kwarcytu naturalnego, odporności na wysokie temperatury i zawsze stosować podkładki pod gorące naczynia i garnki, aby nie doprowadzić do trwałego uszkodzenia jego powierzchni.