Blaty kuchenne kamienne – czy warto? Jak dokonać najlepszego wyboru?

Blaty kamienne kojarzą się z wysoką jakością, solidnością i wytrzymałością. Nic więc dziwnego w tym, że coraz więcej osób rozważa ich wybór do nowej kuchni. W tym miejscu zaczynają się jednak najczęściej schody, a głównym problemem okazuje się wybór najlepszego surowca – blaty kuchenne kamienne mogą być bowiem wykonane z bardzo różnych materiałów, o zróżnicowanych właściwościach użytkowych. W tym artykule podpowiemy, jakie kamienie najlepiej sprawdzą się w kuchni, a których z nich lepiej unikać.

Blaty kuchenne kamienne. Kamienie naturalne i ich właściwości

Blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Do najpopularniejszych w ostatnich latach należą kamień, laminat oraz spiek. Osoby, które chcą, aby ich kuchnia prezentowała się pięknie i była stworzona na bazie wysokiej jakości, naturalnych materiałów, najchętniej sięgają natomiast po kamień naturalny. Do wyboru mają kilka jego gatunków – m. in. granit, kwarcyt naturalny, a także marmur.

Najpopularniejszym i najczęściej wybieranym kamieniem do kuchni jest granit. Jest to optymalne rozwiązanie, gdyż blaty kuchenne kamienne z granitu są wytrzymałe, solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, a także kwasy. Są przy tym łatwe i stosunkowo mało wymagające w pielęgnacji. Granit szczególnie pięknie i spójnie prezentuje się w kuchniach urządzonych w klasycznym stylu.

Do bardziej nowoczesnego pomieszczenia warto natomiast wybrać kwarcyt naturalny. Jest to kamień, który przepięknie prezentuje się w punktowym oświetleniu LED-owym, dzięki połyskującym drobinkom przypominającym brokat. Kwarcyt naturalny jest przy tym świetną alternatywą dla marmuru, którego eksperci nie zalecają umieszczać w kuchni. Blaty kuchenne kamienne z kwarcytu są trwałe, odporne na zarysowania i działanie kwasów, a także wysokie temperatury, co czyni z nich równie dobry wybór do kuchni co blaty granitowe.

Konglomerat kwarcowy – udane połączenie natury z technologią

Bardzo ciekawym i wartym uwagi rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób, których kuchnia ma być utrzymana w nowoczesnej stylistyce, są blaty kuchenne kamienne z konglomeratu kwarcowego. Po pojęciem tym kryje się nowoczesny, wytwarzany przez człowieka materiał, którego skład jest jednak w 95% naturalny – składa się bowiem głównie z piasku kwarcowego, który zespala ze sobą żywica.

Blaty z konglomeratu kwarcowego na tle innych kamieni naturalnych wyróżniają się przede wszystkim idealną powtarzalnością surowca, co jest cechą szczególnie pożądaną w nowoczesnych wnętrzach. Są przy tym bardzo trwałe, solidne i wytrzymałe, co gwarantuje ich bezproblemowe użytkowanie przez wiele lat. Dzięki posiadanym w swoim składzie jonom srebra, konglomerat kwarcowy, podobnie jak granit, posiada także cenne właściwości antybakteryjne.

Decydując się na umieszczenie w kuchni tego nowoczesnego kamiennego rozwiązania, warto jednak pamiętać o jego niższej, w porównaniu do granitu i kwarcytu naturalnego, odporności na wysokie temperatury i zawsze stosować podkładki pod gorące naczynia i garnki, aby nie doprowadzić do trwałego uszkodzenia jego powierzchni.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij