Jak zwiększyć komfort pracy w niskich i skrajnie niskich temperaturach?

Przepisy kodeksu pracy nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej, a w przypadku pracy na zewnątrz miejsca, gdzie panuje temperatura przynajmniej 16 stopni i można się ogrzać. Oczywiście są prace, gdzie temperatura jest stale niska lub skrajnie niska. Dotyczy to chociażby pracy w mroźni, która zawiera się w przedziale temperaturowym od około minus 30 stopni do minus kilku stopni. Zatem pracownik powinien mieć zapewniony najwyższy komfort jak to tylko możliwe. Również budowlańcy, czy ochroniarze, albo osoby pracujące jako żywe reklamy muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki. W wielu pracach stosuje się obuwie ocieplane, takie jak np. robocze gumowce.

Miejsce odpoczynku i ciepłe posiłki – obowiązek każdego pracodawcy w przypadku pracy w niskich temperaturach

Kontrole PIP w przedsiębiorstwach nie zdarzają się bardzo często. Jeśli jednak jakiś pracownik poskarżyłby się na panujące warunki, to z pewnością nastąpiłaby niezapowiedziana kontrola, która mogłaby wiązać się z konsekwencjami prawnymi w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości. Dlatego w przypadku pracy w niskich temperaturach, np. na budowie, bardzo ważne jest zapewnienie ciepłego schronienia dla pracowników, gdzie mogą ogrzać się w czasie przerwy w pracy. To jak długie są przerwy zależne jest nie tylko od panującej aury, ale także stopnia zabezpieczenia pracowników przed mrozem i tego, jak ciężką pracę wykonują. Zatem może być to dwie godziny pracy i pół godziny przerwy, jak w przypadku mroźni, ale równie dobrze może być to praca całą zmianę, z kilkunastoma minutami przerwy. Pracodawca musi także zapewnić pracownikom ciepłe posiłki.

Odzież robocza – komfort termiczny pracy w trudnych warunkach

Kolejną kwestią, która wpływa na komfort pracy jest zapewnienie wysokiej jakości odzieży roboczej. Nie chodzi tylko o ocieplane kurtki i spodnie, ale również czapki i rękawiczki. Ponadto pracodawcy mogą i powinni zapewnić również bieliznę termoaktywną, która chroni przed utratą ciepła, a także przenikliwym chłodem. Odzież robocza powinna być na tyle solidna, by zapobiegała wychłodzeniu organizmu poniżej dopuszczalnej najniższej wartości, czyli 36 stopni Celsjusza. Odzież powinna nie krępować ruchów i zapewniać swobodę wykonywania obowiązków.

Obuwie robocze – ciepłe i antypoślizgowe

Komfort pracy w niskich i skrajnie niskich temperaturach może zapewnić obuwie robocze. Najlepiej wybierać robocze gumowce ocieplane. W przypadku pracy w mroźni są one najczęściej białe, gdyż w takim przypadku można kontrolować ich czystość. Gumowce doskonale dopasowują się do kształtu stopy, a dodatkowo posiadają antypoślizgową podeszwę, co przy pracy w chłodniach i mroźniach zwiększa bezpieczeństwo. W przypadku pracy na budowie pracodawcy powinni zapewniać wzmocnione obuwie robocze. Gumowce z podnoskiem i wkładką antyprzebiciową sprawdzają się tu najlepiej. Gumowce dzięki wysokiej cholewce, a także filcowej wkładce zapewniają komfort cieplny do skrajnie ujemnych wartości temperatur. W przypadku elastycznego tworzywa EVA może być to nawet minus 50 stopni.

Maseczki i rękawiczki – akcesoria higieniczne, które chronią także przed zimnem

W przypadku pracy w mroźni konieczne jest np. sortowanie ryb, ich patroszenie i filetowanie. Tutaj pracownicy pracują w skrajnie niskich temperaturach, a do tego muszą mieć sprawne ręcę. Dlatego w takim przypadku stosowane są nitrylowe i ocieplane wewnątrz rękawiczki robocze, które muszą posiadać certyfikat HACCP, czyli dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Powinny również zapobiegać przecięciu się ostrym narzędziem, co przy filetowaniu może mieć miejsce. W pracy w mroźni z żywnością konieczne jest również posiadanie czapki na głowie i maseczki, która chroni przed roznoszeniem bakterii, a jednocześnie także przed chłodem.

Nawet praca w bardzo niekorzystnych warunkach może być znośna dzięki zapewnieniu odpowiedniej grubości odzieży roboczej, obuwia roboczego, a także posiłków czy ciepłej herbaty. Możliwość ogrzania się choćby przez chwilę w dogrzewanym pomieszczeniu i zjedzenia czegoś ciepłego pozwala przezwyciężyć niedogodności i dotrwać do końca zmiany.

Katarzyna Domańska

Katarzyna Domańska

Ekspertka w dziedzinie remontów i wykończeń wnętrz. Autorka licznych poradników dotyczących samodzielnych prac renowacyjnych. Z pasją testuje nowe materiały i technologie, aby ułatwić czytelnikom realizację domowych projektów.

Artykuły: 235

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *