Patery i tortownice – w jaki sposób serwować ciasta?
Przygotowałeś wypiek, który ma zachwycić smakiem oraz wyglądem? Świetnie, nadszedł czas na to, aby poczęstować nim rodzinę oraz przyjaciół. W tym celu jednak potrzebujesz odpowiedniego naczynia, które z jednej strony pozwoli wyeksponować deser, a z drugiej ułatwi dostęp do niego. Zobacz, jak w tej roli sprawdzają się patery i tortownice. Wybierz model, który stanie się dekoracją stołu i jego gustownym wyposażeniem.
Serwowanie kruchych ciasteczek i ciast
To jedna z najważniejszych przekąsek odpowiednich na każdą okazję. Kruche ciasteczka może nie prezentują się zbyt efektownie, jednak odpowiednio zaserwowane mogą stać się kuszącą przekąską. Warto wyeksponować je na paterze – najlepiej dwu- lub trzypoziomowej. Wtedy można dokładnie zaprezentować różne rodzaje ciasteczek i pozwolić gościom zdecydować, których z nich spróbują (bez dotykania i przekładania innych).
Tego typu paterę można swobodnie wypełnić ciasteczkami i monoporcjami. Małe deserki możesz wyeksponować na różne sposoby, np. kolorystycznie czy wedle rozmiaru.
Wśród pater na ciastka popularnością cieszą się też konstrukcje z nieco uniesionymi bokami. Mają formę głębszych mis, dzięki czemu ciastka nie zsuwają się i nie wypadają poza brzegi naczynia.
Tortownica – patera na tort
Nie zawsze chcemy rozkrawać ciasto wcześniej, zanim podamy je na stół. Czasem wizją cukiernika jest umieszczenie tortu lub tarty na efektownej podstawie i nakrycie kloszem, a zaprezentowanie dopiero siedzącym gościom, którzy czekają na deser.
Patera na ciasto może być przykryta kloszem, co dodatkowo chroni wypiek przed wysychaniem, zabrudzeniami czy owadami. Jest to nie tylko imponujący, ale też bardzo praktyczny i higieniczny sposób serwowania tart, tortów oraz innych słodkich przysmaków.
Często cukiernicy umieszczają na takiej podstawie spód ciasta i dopiero wtedy przechodzą do jego dekoracji. Wykończenie w ten sposób chroni przed ryzykiem uszkodzenia podczas przenoszenia ciasta z blatu roboczego na paterę.
Patera nie tylko na słodkie przysmaki
Z uwagi na swoją funkcjonalność, jak również konstrukcję, patera świetnie nadaje się do serwowania innych przekąsek, w tym także owoców. Taka forma ich podania jest atrakcyjna wizualnie, ale też praktyczna. Owoce nie są zgniecione, co sprawia, że zachowują swoją świeżość. Kiście winogron opadające kaskadami, kolorowe jabłka czy banany stanowią bardzo ciekawą, energetyzującą kompozycję, która zachęca do skosztowania smakołyków ze stołu.
Wybór patery do serwowania
Patera do serwowania ciasta może być wykonana z różnych materiałów, takich jak szkło, ceramika, metal, a nawet drewno. Wybór odpowiedniego materiału zależy od indywidualnych preferencji i tego, w jakim stylu jest wykonana reszta zastawy stołowej.
Patery ze szkła lub ceramiki nadają się idealnie do prezentacji ciast, zwłaszcza tych z kremami i lukrami, ponieważ pozwalają na ukazanie ich pięknej konsystencji i kolorów. Ich zaletą jest łatwe czyszczenie, co jest ważne np. przy kapiącym lukrze czy topiącej się czekoladzie. Patery z drewna są bardziej dekoracyjne, lepsze do suchych przekąsek niż wilgotnych ciast.